Data als hoofdingrediënt voor groei
De IJsmaker customer case study. Please note that this case study is written in Dutch.
Highlights
De belangrijkste voordelen voor De IJsmaker
- 40% meer omzet met het Cohelion Data Platform
- Slimmer inkopen en efficiënter produceren door voorspellen van toekomstige vraag
- Nooit meer ‘nee’ verkopen vanwege tekort aan een ijssmaak
- Geen over- of onderbezetting meer en lagere kosten door betere data gedreven personeelsplanning
- Franchisenemers aantrekken met datagedreven operatie
Grote ambities
De start van een ijssalon
Zes jaar geleden liep Adnan Bourich op een zonnige dag in de Rotterdamse Witte de Withstraat en zag wat er ontbrak. De straat bruiste van leven en de terrassen zaten vol, maar een betaalbaar goed ijsje was niet te krijgen. Daarom opende hij er zijn eerste ijssalon: De IJsmaker. Inmiddels zijn er vier Rotterdamse vestigingen en staat één nieuwe voor 2022 gepland in Dordrecht. De ambitie is groter. Managing shareholder Bourich wil over drie jaar 20 locaties in Nederland en met de ‘IJsmeester’ een groot franchise-netwerk hebben. Hij droomt van vestigingen in Londen, Parijs en Berlijn. Bourich maakt zijn droom waar door innovatief ondernemerschap en zijn beslissingen te baseren op data in plaats van zijn onderbuik.

Maar zo begon het niet. Het uitgangspunt van De IJsmaker is ijs van hoge kwaliteit, zo slim en goedkoop mogelijk te produceren. En de klant naast het ijsje in de salons ook op een belevenis te trakteren. Met de snelle groei in klanten en vestigingen ontstond er een productie-, een informatie- en een personeelsprobleem, die Bourich dankzij een digitale transformatie het hoofd biedt. Want data en informatie is de sleutel, ook als je een ambachtelijk ijsje wilt verkopen. Het data platform van Cohelion geeft De IJsmaker inzicht in de operatie en helpt te voorspellen wat er nodig is aan voorraden, productie, personeel en contant geld.
Digitaliseringsslag in ambachtelijk ijs
Aan het begin van de pandemie
De digitalisatie slag van De IJsmaker begon toen de klanten vanwege de corona pandemie in de salons anderhalve meter afstand van elkaar moesten houden. Met zestig klanten tegelijk in de winkel was dat volstrekt onmogelijk. De oplossing bleken kiosken te zijn, grote schermen waarmee klanten zelf hun bestelling kunnen doorgeven, naar voorbeeld van fastfoodketens.

Zodra de bestelling klaar is haalt de klant zijn ijsje of sorbet aan een loket op. Al snel verliep 80 procent van de omzet in de salons via de kiosken. Bourich: “Die schermen zagen er geweldig uit en werkten goed. Het was echter lastig voor ons om de juiste data uit de kiosken te halen en dit te vertalen naar bruikbare informatie. Die informatie kon ons veel beter zicht geven op wat er in de salons gebeurde. Dat was de aanleiding op zoek te gaan een partij die ons kon helpen dingen met al die informatie te doen, en beter te worden. ”
Het Cohelion Data Platform leest data van alle kiosken uit en vertaalt dit naar bruikbare informatie. Voor de IJsmaker leverde dit direct interessante inzichten op. “Op dinsdagmiddag doet de smaak Rum-Rozijnen het uitzonderlijk goed, maar op maandagmiddagen veel minder,” zegt Bourich. “De salon in de Witte de Withstraat ligt om de hoek van het Oogziekenhuis, waar op dinsdagmiddagen de meeste poliklinische afspraken voor ouderen worden geboekt. De smaak Rum-Rozijnen is populair onder de klanten van het oogziekenhuis. Ik kan dat zelf ervaren en ontdekken, maar als er straks 45 winkels zijn moet het systeem me zulke verbanden tonen.”
Upselling
Dankzij data
De kiosken blijken ook beter in upselling dan medewerkers. Een medewerker vergeet wel eens te vragen of de klant slagroom op zijn ijs wil, maar een kiosk niet. Als er geen keuze is gemaakt tussen wel of geen slagroom of wel of geen chocolade, kan het orderproces niet voortgezet worden. Omdat de klanten door de kiosken elke keer met de vraag ‘Wel of geen slagroom?’ geconfronteerd worden, steeg de verkoop met 40 procent. De doorloopsnelheid per klant liep ook op. Toen de klanten nog aan de vitrine bestelden, werden er drie tegelijk geholpen. Met de kiosken groeide het aantal orders per minuut en steeg het totaal met maar liefst 150 procent. Op basis van de informatie van het data platform werden trends sneller herkend en konden suggesties over nieuwe populaire smaakcombinaties worden gedaan.

Een katalysator voor groei
Het Cohelion Data Platform
“Aanvankelijk wisten we niet hoe we de gegevens van de kiosken konden gebruiken om de exploitatie te verbeteren,” zegt Bourich. “Hoe vormen we die ruwe data om naar specifieke data waar we wat mee kunnen. Dat lukte met het platform van Cohelion. Op basis van de verkopen in het verleden, de weersverwachting, de dag in de week, maand en het seizoen, de schoolvakanties en zelfs evenementen als de Marathon van Rotterdam, kunnen we inschatten hoeveel bollen ijs we per smaak de komende dagen gaan verkopen. Dan weten we hoeveel ijs we voor de volgende dagen moeten maken. En hoeveel medewerkers er moeten zijn om die ijsjes te verkopen. Vroeger liepen we op deze punten vaak achter de feiten aan.”

Bourich: “Cohelion bouwde voor ons De Smaakvoorspeller, die aan het einde van de dag de balans opmaakt voor de salonmanagers. Die ziet hoeveel bakken er zijn verkocht en hoeveel er over is van de voorraad. Het systeem laat ook zien hoeveel er naar verwachting morgen verkocht zal gaan worden en wat er besteld of geproduceerd moet worden. Via De Smaakvoorspeller kan de salonmanager ook direct zijn bestellingen doen.”
Als het morgen 22° wordt, zijn er overdag in een salon vier medewerkers nodig en ’s avonds weer vier. Als het overmorgen 23° is, zijn er 18 bakken Chocolade ijs, 16 bakken Vanille en 17 bakken Strawberry nodig. Bourich: “Dan weet ik ook hoeveel contant geld er per vestiging moet zijn en dat kan ik vooruit bestellen. We zijn nog niet zo ver, maar als over een aantal jaar alle informatie is gekoppeld, kunnen we de productie- en personeelsplanning scherper doen, de inkoop beter organiseren en inkoopvoordelen realiseren. Een ander voordeel is dat 1 manager straks 15 winkels kan managen. We pakken het stap voor stap aan en dat maakt het voor ons heel aangenaam dat Cohelion een modulair platform is en met ons mee kan groeien.’’
Over de samenwerking met Cohelion vertelt Bourich het volgende: “We begonnen als een kleine organisatie, zonder ook maar één systeem voor business intelligence. Dankzij de samenwerking met Cohelion hebben we iets kunnen opbouwen waar we heel veel baat bij hebben. Ik haat formaliteit en de informele samenwerking met de enthousiaste specialisten van Cohelion in allerlei disciplines was daarom een verademing. Ik voorzie een lange en vruchtbare samenwerking.”
Rust in mijn hoofd
door Cohelion
“Het gebruik van het data platform geeft mij rust in mijn hoofd”, zegt Bourich. “Veel in de bedrijfsvoering hangt van mij af en dat is niet goed. Als ik morgen onder een tram kom moet het hier wel doordraaien. Alles wat in mijn hoofd zit en veel meer nog moet straks in het Cohelion Data Platform zitten en voorheen verborgen informatie opleveren waar we op kunnen sturen. En dan helemaal lean & mean ingericht voor de toekomst.”
