Een herkenbare situatie ?

Tijdens vergaderingen worden discussies gevoerd over de betrouwbaarheid van rapportages. Niet alleen leidt het vaak tot frustraties maar zorgt het ook dat belangrijke beslissingen worden uitgesteld. Het belang van data kwaliteit wordt veelal onderschat. Toch is betrouwbare data de basis van rapportages en informatievoorziening en cruciaal bij het nemen van strategische besluiten.

Maar waar begin je als je de data kwaliteit binnen de organisatie wilt verhogen?

1. Formaliseer het aanlever proces en zorg voor transparantie

Data moet vaak een lange weg afleggen voordat het gebruikt wordt in analyses of rapportages. Gedurende dit proces kunnen er zowel technische als menselijke fouten optreden, wat vervuiling kan opleveren. Bij veel organisaties is er een expert die alle ingewikkelde transformaties in Excel uit voert. Maar wat als deze persoon op vakantie is, of erger? In vakjargon heet dit de “bus-factor” aanpakken, door transformaties te automatiseren. Maar dan nog kunnen er onregelmatigheden optreden. Het is belangrijk om de oorsprong van deze fouten op te kunnen sporen.

2. Waarborg Master Data binnen de organisatie

Het komt vaak voor dat er tussen ERP, CRM en HR pakketten andere definities worden gehanteerd bijvoorbeeld voor klantnamen of productcodes. Zodra deze data bronnen worden samengevoegd kan dit leiden tot onjuiste of onvolledige datasets. Vanuit een Master Data Management systeem worden al deze varianten gemapped tot een “master data set”.

Dit voorkomt dat je aanpassingen hoeft te doen in alle lokale data bronnen of applicaties en zo worden excel mapping tabellen overbodig.

3. Stel data ownership in en borg data governance

Alleen bottom-up goedgekeurde data zou de bron moeten zijn voor rapportages of analyses. Dit kan het beste gebeuren door collega’s hun goedkeuring te laten geven op de data, voor deze het data-warehouse in gaat. Door data ownership is de complete data-stroom gecontroleerd (en eventueel gecorrigeerd) voordat het beschikbaar is in rapportages, en kunnen fouten vroegtijdig worden gesignaleerd en opgelost.

Enkele tevreden platform gebruikers


Sneller toegang krijgen tot waardevolle data?

Plan een online demo van 30 minuten en krijg inzicht hoe het Cohelion Data Platform snel en eenvoudig data bronnen integreert en inzicht geeft over de data kwaliteit

Plan een demo